Mindent Bhután pénzneméről

Bhután hivatalos pénzneme a Ngultrum (Dzongkha: དངུལ་ཀྲམ), ami Nu. vagy BTN rövidítésekkel illetnek. Az értéke teljes mértékben megegyezik az indiai rúpia értékével (1 BTN = 1 INR), vagyis 1 BTN ≈ 4,3 HUF.

ngultrum1.jpg

A Ngultrum a hivatalos fizetőeszköz, de indiai rúpiával is minden nehézség nélkül fizethetünk bárhol az országban. A Ngultrum váltópénze a Chhertum (Dzongkha: ཕྱེད་ཏམ), vagyis 100 Chhertum = 1 Ngultrum.

A Ngultrum kifejezés a "Ngul" és "trum" szavak összetételéből alakult ki. A "Ngul" jelentése 'ezüst' a bhutáni nyelven (Dzongkha), a "trum" pedig egy hindi szó, aminek a jelentése 'pénz'.

1000ngultrum-front-min.png

1000 Ngultrum Dzsigme Keszar Namgyal Vangcsuk bhutáni király arcképével díszitve

1960-ban a kormány az ország gazdaságának fellendítése érdekében reformokat kezdett el bevezetni, amelyeknek egyik pontja volt 1974-ben az új pénznem, a Ngultrum meghonosítása. 

A pénz értékét az indiai rúpia mindenkori értékéhez kötötték, amely megállapodás még a mai napig fennmaradt.

bhutan-currency.gif

Bhután egy alacsony népességű (kb 750.000 fő) ország, jelentős export nélkül. Az ország importtermékeinek több mint 40%-a Indiából származik. Az országnak nincs külön külpolitikája, ez is Indián keresztül zajlik.

Az India-Bhután Baráti Megállapodás (India-Bhutan Friendship Treaty) egy régóta fennáló és jól működő diplomáciai kapcsolat a két szomszédos ország között, ami szintén hozzájárult ahhoz, hogy a Ngultrumot a rúpiához rögzítsék.

Bankjegyek:

Jelenleg az országban a bankjegyek a következő címletekben vannak forgalomban: 1, 5, 10, 20, 50, 100, 500, 1000. 

ngultrum2.jpg

Minden pénznemen a bhutáni kultúrához kapcsolódó motívum látható a hátoldalon egy Dzong (kolostorerőd) képével. A jelenlegi király, Dzsigme Keszar Namgyal Vangcsuk az 1000 Ngultrum pénzjegyen látható (lásd a fenti képen). 

Pénzérmék:

Bár hivatalosan forgalomban vannak a 0.20 BTN, 0.25 BTN, 0.5 BTN, 1 BTN, 5 BTN és 10 BTN értékű érmék, de ezeket vagy a Chhertum-ot a lakosság már nem használja a túl alacsony névértéke miatt. 

bhutan-coins.jpg

Devizaváltás Bhutánban (Külföldiek számára)

Ha repülővel érkezik az országba, akkor rögtön a Parói Nemzetközi Repülőtéren lehetősége van pénzt váltani. A következő valuták válthatóak ngultrumra: amerikai dollár, angol font, euró, kanadai dollár, japán jen, svájci frank, hongkongi dollár, ausztrál dollár és szingapúri dollár.

50ngultrum-front-min.png

Továbbá Páróban és Thimphuban a Bank of Bhutan fiókjaiban, illetve egyes szállodákban is lehet pénzt váltani - fontos azonban azzal tisztában lenni, hogy Ngultrumot visszaváltani valutára csak a repülőtéren lehet.

Bankkártya-használat és ATM

Mint minden más országban, Bhutánban is használhatjuk a bankkártyánkat is, de sokkal korlátozottabbak a lehetőségeink - inkább a szállodák, üdülőhelyek és a kézműves termékeket áruló boltok fogadják el. Az ATM napi készpénzfelvételi limitje kb. 200-220 USD, és hasonlóan több ázsiai országhoz a bankkártyás fizetés esetén 4-5%-os kártyahasználati díjal is számolnunk kell. 

currency-bhutan-bob.jpg

Bank of Bhutan ATM Thimphu központjában