Éjszakai élet Bhutánban

Buddhista ország révén, gyakran hallom azt a tévhitből fakadó kérdést, hogy milyen az éjszakai élet a világ utolsó buddhista királyságában. A turisták gyakran azt gondolják az első napokban, hogy a bhutániak kevésbé nyitottak az éjszakai élettel kapcsolatos tevékenységekre. Az igazság persze pont ennek az ellenkezője. Amikor lemegy a nap, a bhutáni emberek is szeretik a kikapcsolódást és a szórakozást.

A városnézéssel vagy túrákkal töltött nap után számos lehetőség nyílik a fővárosban, Thimphu-ban a kikapcsolódásra - karaoke bárok, pubok, klubok, drayangok.A helyek többsége kedd kivételével minden nap nyitva vannak. A nagyobb bulik viszont inkább a hét vége felé vannak, amikor a kampuszról is leszabadulnak a diákok. A kedd száraz nap, vagyis alkoholt nem is lehet venni a boltokban és étteremben sem szolgálnak ki - de csak éjfélig kell várni, ha a kólánál egy kicsit erősebbet szeretnénk inni.

themojopark1.jpg

Mojo Park

A helyiek, a turisták és az élő zene szerelmeseinek körében a legnépszerűbb éjszakai szórakozó hely Thimphuban a Mojo Park. Élőben fellépő zenekarok szórakoztatják a vendégeket már kora estétől, emellett ízletes ételeket és helyi, valamint importált italkínálattal elégítik ki a vendégek igényeit. Bhután legismertebb zenekarai mind megfordulnak ebben a klubban. A hétvégén és hétköznapon is nyitva található klub minden stílusirányzatnak helyet biztosít.

Télen a hideg éjszakák ellen tábortüzet is gyújtanak, ahol egy whiskey vagy ara (rizsbor) mellett gyorsan felmelegedhetnek a fázós vendégek.

nightlife-in-bhutan.jpg

Hogy mi teszi a Mojo Parkot az egyik feltétlenül kihagyhatatlan célponttá Thimphu-ban: az élőzene, a helyi emberek és a turisták állandó jelenléte és a központi helye is, ami miatt bárhonnan könnyen elérhető. A klub a város szívében található, egy lépésre a taxiállomástól. Itt mindenki megtalálhatja a stílusának megfelelő zenét és hangulatot. Ez tényleg egy remek hely a kikapcsolódásra és ismerkedésre.

Éjszakai klubok

Bhutáni kalandjaik alatt mindenképpen érdemes ellátogatni legalább éjszakai szórakozó helyre. Szinte hihetetlen, amikor a klubból kilépve szembesülünk azzal, hogy a Himalájában vagyunk egy szórakozó helyen és a városhatáron túl látjuk a meredeken emelkedő hegyvonulatot. A legismertebb klubok a Vivacity, a Space, amelyek főleg hétvégén telnek meg a városból és a környékről idelátogató vendégekkel, és egész éjszaka táncolnak a reggae, rap, hip-hop, pop zenére. 

tagaydrayang.jpg

Ha nem vagy az a táncos típus, akkor sem kell aggódni, sok egyéb olyan hely is van, ahol egy kellemes ital mellett élvezheted a előadást egy Thimphu klubban vagy drayangban. Ezek a helyek inkább egy élő kulturális show-ra emlékeztetnek szórakoztató formában. A színpadon táncoló lányok nem viselnek kihívó ruhákat, és nem erotikától túlfűtött táncokat mutatnak be. A hagyományos nemzeti viseletbe, kirába öltözött fellépők vidám, energikus, kicsit pimasz előadást mutatnak be, ami alatt a közönséggel is kapcsolatba lépnek, így az előadás nem lesz unalmas.

Noha a drayangban táncolókat gyakran vádolják azzal, hogy szexuális szolgáltatásra is kaphatóak, ezek a helyek nem erre szolgálnak. Ez egy helytelen információ ezekről a helyekről. Itt nincsenek "kísérő" férfiak, akik a lányok "érdekeit" védik, és rejtett költségek sem merülnek fel az éjszaka folyamán. Thimphu az egyik legbiztonságosabb város, ahol akár éjjel, akár nappal biztonságban sétálhatunk az utcán, vagy betérhetünk egy bárba inni egy italt.

Megjegyzés: A belépés a klubokba meglehetősen alacsony, a helyi emberek pénztárcájához mérten állapítják meg, de belépő díjat szinte mindenhol szednek. Átlagosan 250 Nu., ami kb. 1000 Ft-nak felel meg.

themojopark2.jpg