7 zöldség, amit mindenképpen kóstolj meg, ha Bhutánban vagy

Bhutánban jelentős hangsúlyt fektetnek a szénsemlegességre és a környezet megóvására, ezért nem lenne teljes egy bhutáni látogatás a helyben termesztett zöldségek felfedezése nélkül. Íme néhány zöldség, ami még emlékezetesebbé teheti a Mennydörgő Sárkány földjén tett utazásunkat:

bhutan_vegetable_01.jpg

1. Bambuszrügy (pacha):

Bhután erdeinek magasabb tengerszint feletti részén nőnek a bambuszok, melyek kiváló minőségűek és frisseségűek. A bambuszt elkészítési módja nagyon változatos: tartósítják savanyúságként, szárítják fűszerként - tejjel összekeverve a fűszert felfőzés után egy könnyű levest (jaju) készítenek belőle.

bamboo.jpg

Fotó: Youtube/Chakma Cooking: bamboo shoots

Bár az íze talán elsőre kissé keserű lehet, de nagyon sok egészségügyi haszna van. A bambuszrügyek szedésének szezonja általában tavasztól a monszun időszak kezdetéig tart, szóval ha pont erre az időszakra esik az bhutáni látogatásod, akkor kipróbálhatod a jaju-t.

2. Hegedűs páfrány (Nakay)

A neve ennek a rendkívüli zöldségnek onnan ered, hogy a növény végén található kunkorok a hegedű nyakának végén található csigának nevezett részhez hasonlítanak. Ezt a növényt Bhutánban "nakay"-nak nevezik. 

A vadonban termő hegedűs páfrány is tavasztól a monszunk időszakig nő. A fiatal páfrányok lombozati részét tavasz elején betakarítják még azelőtt mielőtt kinyílnának és elérnék teljes magasságukat.

 Forrás: Youtube/The Outsider

Az antioxidánsokban gazdag páfrányok emellett rengeteg omega-3 és omega-6 zsírsavakat, vasat és rostot is nagymértékben tartalmaznak. Erős és egyedi textúrájénak köszönhetően sokoldalúen és különféle módokon felhasználható Bhutánban. Függetlenül attól, hogy sütve, párolva, főzve, magában vagy köretként fogyasztjuk, semmiképpen nem szabad kihagyni a nakay-t a bhutáni étkezéseinkből.

3. Bhutáni spenót (Hantshey)

A hantsey néven is ismert bhután spenót nagyobb szárú, mint az általunk fogyasztott hazai spenót. A minden évszakban termesztett spenótot általában félig vagy teljesen felforralva fogyasztják, ami így könnyen megőrzi magas C-vitamin tartalmát. Ugyancsak elkészíthető jaju levesként is.

jajusoup.jpg

A jaju egy bhutáni tej- és zöldségleves. Gyakran készítik helyi spenótból vagy más leveles növényből. A leves alaplé tejből és vajból készül. Összességében az íze magában meglehetősen enyhe, de más étel mellé nagyon jól passzol. Sokan adnak hozzá még sajtot, így az íze még karakteresebbé válhat.

4. Gomba (Shamu)

Bhután számos különleges gombafaj otthona, amelyek nagyrésze a vadonban a tenegerszint feletti magasságokban terem. Az egyik legjellegzetesebb fajta a Tricholoma Matsutake vagy másnéven "Buddha gomba", amely a ugyanabba a családba tartozik, mint a japán Matsutake gomba (aminek majdnem fél millió forint kilója).

matsutake.jpg

Fotó: beta.outlooktraveller

A "Shamu Datsi" az egyik legnépszerűbb bhutáni étel, ami a turisták körében is nagyon kedvelt, mert nem csípős a legtöbb bhutáni étellel ellentétben. Ezt a sajttal és gombával készült ételt a jellegzetes vörös rizzsel fogyasztják.

5. Keserű tök (Khatem)

Bár ennek a növénynek a keserű íze miatt nem lesz mindenki kedvence, de érdesem egy próbát tenni, mert tényleg egyedi zamata van. 

A keserű tököt vékony szeletekre vágják fel, majd ízesítik és vajjal együtt sütik ropogósra. A khatem jól megy a vegetáriánus- és húsételekhez is egyaránt, de önmagában is finom, ropogós snack.

khatem.jpg

Fotó: Migrationology

Számos egészségügyileg pozitív hatása van ennek a növénynek. A növényből készült ital keserűségét mézzel vagy citrommal szokás csökkenteni. A keserű tök egyik alkotóeleme a polipeptid nevű inzulinszerű vegyület, amiről kimutatták, hogy természetes módon képes szabályozni az inzulint a szervezetünkben, így erősen ajánlott cukorbetegeknek is a fogyasztása.

6. Chilis sajt (Ema Datshi)

Senki nem mondhatja, hogy járt Bhutánban, ha nem próbálta ki a chilis sajtot, vagyis Bhután elsődleges nemzeti ételét az "Ema Datsi"-t. Az átlagos bhutáni emberek számára az étkezés, amihez nem tartozik chili "unalmas és egyhangú".

A tavasztól a monszun időszak végéig termelt és begyűjtött chillit kiszárítják, így tovább felhasználható és egész télen fogyasztható marad. Ez a növény szinte minden bhutáni fogásban megtalálható, chili nélkül az étkezés nem is lenne elképzelhető.

Forrás: Druk Girl Youtube csatornája

A szárított chili mennyei húsételek mellé is - például a Shakam Paa egy szárított marhahúsból készült főétel, ami mellé szárított chilit és retek szeleteket kínálnak. 

7. Elatostema Lineolatum (Dumroo)

Az Elatostema Lineolatum egy csalánféle, ami az egyik leghíresebb vadon termő leveles zöldség Bhutánban. Tradicionális zöldségnek tekintik, és a bhutániak gyógyhatása miatt fogyasztják. A növényt kötegekben árulják a helyi piacokon, az év minden szakában megterem és fogyasztható is.

dumroo_vendor.jpg

Az enyhe íze és a sörhöz hasonló keserű aromája miatt gyakran levesekbe teszik, és főleg a téli hónapokban fogyasztják, mert fájdalomcsillapító hatása is van.

Finom fiatal hajtásai és levelei gyakran előételként kerülnek az asztalra vagy akár chilivel, hagymával, sajttal és hússal összefőzhetők.

Forrás: Druk Girl Blog