Gasztronómia és kulináris élvezetek

Bhután egyike azon ritka országoknak, ahol a mcdonaldizáció nem tudta megvetni a lábát. A királyság évszázadokon keresztül elszigetelte magát a világ elől, így a gyorséttermi láncok nem tudták bekebelezni az országot.

Ha hiszi, ha nem, Bhutánban nincs McDonald’s, KFC, Subway, Starbucks vagy más gyorséttermi vagy kávézólánc. A beutazó turistákat lenyűgözi, hogy az étkezések és éttermek mennyire eltérnek az eddig tapasztaltakhoz képest.

bhutan-gasztronomia.jpg

Ennek ellenére Bhután nagyon változatos és gazdag élményeket kínál azoknak, akik a gasztronómiájára is kíváncsiak. Az ország minden pontján különböző típusú konyhák és éttermek kínálnak változatos fogásokat. A legtöbb étel alapvető, egyszerű, helyi jellegzetességeket képvisel, könnyen elkészíthetőek és helyi alapanyagokból készülnek. Amit a bhutániak különösen szeretnek az ételekben, azok a fűszerek, amelyek merészen jelen vannak minden étkezésnél. A vegetáriánus turistáknak sincs okuk az aggodalomra, mert hús nélkül is rendkívüli ízeket kóstolhatnak meg. Érdekesség, hogy sok a népszerű húsalapú étel, de a bhutáni lakosok jelentős része vegetáriánus.

ema-datshi-2-fp.jpg

A május 6-án tartott állami ünnep keretében létrehozták a Hagyományos Ételek Faluját, amelyben 20 különleges ételt mutattak be a 20 országrészből. Számos bhutáni számára is újdonságot jelentett más dzongkha-ból (országrész) származó ételek megkóstolása. Legismertebb ételeik közé az ema datsi (sajtos chilli) és rizs tartozik, de a Bhutánban termesztett különféle gabonaféléknek köszönhetően az ételeket is a sokféleség jellemzi.

huentey.jpg

Ha Ön nem szeretne lemondani a megszokott ízekről, akkor sem kell aggódnia, hiszen kipróbálhatja a Maeng-gay néven ismertté vált bhutáni pizzát Wangdue Phodrang-ból. Az ország másik végében, Haa-ban egy sajátos gombócot készítenek “hoentay” néven, amely hajdinából készül, tarlórépa zöldjével, sajttal, spenóttal és más finomságokkal töltenek meg. Bhután déli részéről származik a “sel roti”, ami egy hagyományos, házi készítésű édesség. Kör alakban sütik ki a fánkszerű tésztát, ami rizslisztből készül. A modernizáció azonban a bhutáni konyhát sem kerüli el, az idegen behatások és a helyi konyha fúziója egészen egyedi újragondolása az étkezésnek.

sel-roti.jpg

Az italokat tekintve a vidéki emberek főzik a legfinomabb alkoholos italokat rizsből, kukoricából, kölesből és búzából. Bhutánban nem csak a közemberek szeretik az alkoholos italokat fogyasztani, de a keleti országrészben a vallási eseményeknél (pl. serkem) is fontos szerepet játszik. Borok terén sincs okuk szégyenkezni a helyieknek, hiszen néhány márka – mint pl. Zumzin, Raven – már nemzetközi piacra is kilépett.

Számos gasztronómiai szakember látogat el Bhutánba, hogy megismerje a helyi ízeket, így az ott tartózkodás alatt mindenképpen érdemes sokféle étel- és italkülönlegességet kipróbálni.