Találd meg a hangod! - Rap művészet a Bhutáni Királyságban

A rap támogatottsága egyelőre még mindig alacsony az országban, aminek az egyik fő oka az ezzel kapcsolatos tévhitek. A fiatal generáció körében azonban ez egy nagyon népszerű kifejezési forma, így egyre többen próbálják karrierjüket beindítani.

finding-one-s-voice-rapping-in-the-kingdom-of-bhutan_2712.jpg

A népszerű rap-művész és a Flo Stúdió tulajdonosa/producere, Drona így nyilatkozott: "Amikor a rap szóba kerül, az emberek általában nem hajlandóak szponzorálni minket".

A rap Bhutánban, hasonlóan a világ többi részéhez, a költészet, a rendszer elleni tiltakozás, az utcai valóság keveréke - bizonyos módon az élet bemutatása egy más szemszögből.

Forrás: YouTube / MStudioBhutan

A rap gyökerei az afro-amerikai szubkultúrából erednek, mely már globális mozgalommá nőtte ki magát, amelyet minden ország, kultúra a saját formájára alakíthat.

A támogatásokat nem feltétlenül pénz formájában várják el - már annak is örülnek, ha valaki a közösségi médiában egy megjegyzés vagy komment formájában megosztja a munkájukat a rappereknek. Ha az emberek a rap-re gondolnak, akkor még sokaknak az erőszak, drogok és bandaháborúk ugranak be, ami egy téves elképzelés. Mint mindenhol máshol a világban, itt Bhutánban is sokan ebben a formában tudják a legjobban kifejezni magukat.

nala_drona_rap_bhutan.jpg

Bhutáni rapperek: Nala (b) és Drona (j)
Fotó: The Bhutanese

Nala és Drona, két ismert bhutáni rapper is az érzéseiket, érzelmeiket írják le a szövegeikben. A mainstream, széleskörű támogatás ellenére lelkesen dolgoznak tovább.

Bár a rap művészet (egyelőre még) nem kapcsolódik szorosan az ország kultúrájához, a fiatalság körében nagy rajongótáborra tesznek szert a művészek elsősorban a YouTube csatornáikon keresztül.

Nehéz megélni a rap-ből

Hasonló dilemmával néznek szembe ezek az előadók is, mint bármely más bimbózó fiatal művész: a kicsiny bhutáni piacon nehéz teljes állásban csak a rap-ből megélni. 

 Forrás: YouTube / aBit Bhutan

Azonban dalaikon keresztül nagy hatást gyakorolnak a fiatalokra. Drona a Royal Thimphu College (az egyetlen magán felsőoktatási intézmény Bhutánban) hallgatója, de emellett saját stúdióját üzemelteti. A Flo Studio lehetőséget biztosít minden feltörekvő művész számára, hogy dalaikat rögzíthessék.

Nala képzett séf, de elsősorban a zene az, ami a fő szenvedélye.

Mindkét zenész saját zenéket és beat-eket készít, és munkájukkal arra buzdítanak mindenkit, hogy kövessék szenvedélyüket és dolgozzanak keményen érte, még ha néha egy-egy akadály lassítja is az előrejutást.

A klipek szerintem különösen jók, mert amellett, hogy belehallgathatunk a bhutáni rap dalokban (amiből én sem értek semmit), nagyon szép felvételeket lehet megtekinteni a városokról is. Olyan zegzugokban és utcákban forgatnak, amit a turisztikai bemutató videók nem mutatnak meg.