Úti cél: Bhután

Utolsó kommentek:

Attilajukkaja 2020.05.15. 09:59:39

@Örömhernyó:
Én is sokat éltem külföldön és Ázsiában is dolgoztam. Amikor hazalátogattam, én is mindig rárepültem a magyar ételekre, de ma már inkább a világkonyhát preferálom, és rendszeresen készítem is itthon. Egyre nagyobb Budapesten a választék az egzotikus hozzávalókból, egyre több a kínai, indiai, koreai élelmiszerüzlet, aminek nagyon örülök.
Sajnálom, hogy a családodat már nem tudod látogatni, de gondolom, azért néha hazalátogatsz és tudsz enni egy jó aranysárga, igazi magyar húslevest.

Bejegyzés: 7 zöldség, amit mindenképpen kóstolj meg, ha Bhutánban vagy

Örömhernyó 2020.05.15. 06:27:46

@Attilajukkaja: Pedig én panelgyerekként ugyan, de nagyszerűen főző nagymamával és anyukával nőttem fel, aranysága húsleves, kézzel sodort csigatészta, rántott csirke, krumplipüré, bejgli, flódni, madártej és töltött húsok közt, a kínai konyháról csak egy régi, keményfedeles könyvünk volt, amit forgattam, de esélytelen volt hogy abból bármelyik ételt is élőben láthassam, aztán a sors úgy hozta, hogy most már egy jó ideje az ázsiai konyhát élvezem. Most mondjuk sokat megadnék egy vasárnapi ebédért a magyarországi családom társaságában, ha még élnének.

Bejegyzés: 7 zöldség, amit mindenképpen kóstolj meg, ha Bhutánban vagy

Attilajukkaja 2020.05.14. 14:04:38

@AkosDmhd:
Örülnék neki! :o)
És szerinted miért olyan sok ott a vegetáriánus? Buddhizmus? És úgy általában, mekkora a tibeti hatás?

Bejegyzés: Gasztronómia és kulináris élvezetek

Attilajukkaja 2020.05.14. 12:48:51

@Örömhernyó:
Akkor tényleg sokat tudhatsz az "ázsiai" konyháról.

Bejegyzés: 7 zöldség, amit mindenképpen kóstolj meg, ha Bhutánban vagy

AkosDmhd 2020.05.14. 12:34:14

@Attilajukkaja: köszi a tippet. Akkor kibővítem majd egy későbbi írásban, mert még van téma erről bőven

Bejegyzés: Gasztronómia és kulináris élvezetek

Örömhernyó 2020.05.14. 12:08:45

@Attilajukkaja: Többféle etnikum közt élek, vannak kínaiak is, a párom se egyféle etnikumba tartozik, két ázsiai etnikum keveréke.

Bejegyzés: 7 zöldség, amit mindenképpen kóstolj meg, ha Bhutánban vagy

Attilajukkaja 2020.05.14. 11:28:18

Érdekes írás, mert Bhután gasztronómiájáról eddig semmit nem tudtam. Köszi! Kár, hogy a képekről - kivéve az utolsót - nem derül ki, hogy mi micsoda.

Bejegyzés: Gasztronómia és kulináris élvezetek

Attilajukkaja 2020.05.14. 11:22:50

@Örömhernyó:
Én sok keserű dinnyét készítettem már, innen tudom, hogy a magja a legkeserűbb. Ha zsenge, egyben készítem el (a fenti képen is úgy látható), de ha nem, akkor érdemes kikaparni a magját. Attól még a dinnye/tök húsa is kesernyés. Ez benne a pláne.

"szar íze van"
Látod, sok embernek ízlik. Nekünk is. :o)
Te amúgy kínaiak között élsz?

Bejegyzés: 7 zöldség, amit mindenképpen kóstolj meg, ha Bhutánban vagy

Örömhernyó 2020.05.14. 10:53:21

@Attilajukkaja: Nem a magja keserű, hanem az egész tök. Eleve a magját bele se főzik a levesbe, kikaparják és csak a rücskös húsát eszik. Zöldségesnél nagyon szép sötétzöld és fehér kugua kapható, olyanok, mintha olvadt viaszgyertyák lennének, fényes, rücskös felületűek, mintha megszilárdult viaszcseppekből állnának. Szóval külsőre tetszetős zöldség, de az enyhe kifejezés, hogy kesernyés. Rohadt keserű. És tökmindegy hogy készítik el, ugyanolyan szar íze van. Tudom, mert ezerszer kínáltal vele, otthon is anyósom, apósom, akik hivatásszerűen főznek, munkahelyen, étteremben, sok helyen találkoztam vele, ezen a héten is volt esélyem enni levesben, de ismét kihagytam. Pedig én tényleg mindent megeszek és szeretek.

Bejegyzés: 7 zöldség, amit mindenképpen kóstolj meg, ha Bhutánban vagy

Örömhernyó 2020.05.14. 10:47:01

@daneed: Nem csak az csí miatt, a kínaiak valóban szeretik. Naponta képesek megenni a 苦瓜 -t levesben. Bár van egy kínai ismerősöm, aki szintén utálja, de ő az egyetlen, akit ismerek és nem szereti rajtam kívül.
Kiejtése: kǔguā.
Én szinte mindent megeszek, de ezt valahogy nem bírom megenni. A másik, amit nem bírok, az egy nagyon ragós medúzaétel, amit vékony csíkokra vágnak. Elrághatatlan szálak, lenyelni se tudom.
Ez nem tintahal vagy polip, azokat simán megeszem, hanem valami medúza.

Bejegyzés: 7 zöldség, amit mindenképpen kóstolj meg, ha Bhutánban vagy

Attilajukkaja 2020.05.14. 10:02:52

@daneed:
"Valami húsféle nem lesz zöldségként felsorolva?"
Elnézve a videót, az a chilis sajt inkább túrós zöldségek chilivel. Valószínűleg ezért került a listába.

Bejegyzés: 7 zöldség, amit mindenképpen kóstolj meg, ha Bhutánban vagy

Attilajukkaja 2020.05.14. 09:28:51

@Örömhernyó:
"Ezek a növények a kínai konyhában is mind megtalálhatóak."
Szerintem is!

"A keserű töktől mindenkit óvnék."
Mi szeretjük, itthon is szoktam venni. :o)
Ha nagyon keserű, mert már nem zsenge, ki kell kaparni a magját. Ettől függetlenül, ha valaki nem szereti a kesernyés ízt, annak nyilván nem fog ízleni.

Bejegyzés: 7 zöldség, amit mindenképpen kóstolj meg, ha Bhutánban vagy

daneed 2020.05.14. 08:12:22

@Örömhernyó: ez a keserűdinnye valoban borzalmas, kuoguo asszem, vagy ilyesmi. Ők is csak a csí miatt eszik :D

Bejegyzés: 7 zöldség, amit mindenképpen kóstolj meg, ha Bhutánban vagy

daneed 2020.05.14. 08:06:14

7 zöldség...

4. matsutake GOMBA, ez még hagyján, de
6. csilis sajt

Hmmmmmm
Valami húsféle nem lesz zöldségként felsorolva?
Elnézést ha zöldségeket írok

Bejegyzés: 7 zöldség, amit mindenképpen kóstolj meg, ha Bhutánban vagy

Örömhernyó 2020.05.14. 01:54:46

Ezek a növények a kínai konyhában is mind megtalálhatóak. A keserű töktől mindenkit óvnék. Rettenetes íze van. Ne a kávé keserűségére gondoljatok, hanem egy szájat összehúzó rendkívül intenzív keserűségre. Teljesen mindegy hogy készítik el, ugyanolyan az íze. Rossz.

Bejegyzés: 7 zöldség, amit mindenképpen kóstolj meg, ha Bhutánban vagy
süti beállítások módosítása