Úti cél: Bhután

2020.máj.21.
Írta: AkosDmhd Szólj hozzá!

Találd meg a hangod! - Rap művészet a Bhutáni Királyságban

A rap támogatottsága egyelőre még mindig alacsony az országban, aminek az egyik fő oka az ezzel kapcsolatos tévhitek. A fiatal generáció körében azonban ez egy nagyon népszerű kifejezési forma, így egyre többen próbálják karrierjüket beindítani.

finding-one-s-voice-rapping-in-the-kingdom-of-bhutan_2712.jpg

A népszerű rap-művész és a Flo Stúdió tulajdonosa/producere, Drona így nyilatkozott: "Amikor a rap szóba kerül, az emberek általában nem hajlandóak szponzorálni minket".

A rap Bhutánban, hasonlóan a világ többi részéhez, a költészet, a rendszer elleni tiltakozás, az utcai valóság keveréke - bizonyos módon az élet bemutatása egy más szemszögből.

Tovább

Mindent Bhután pénzneméről

Bhután hivatalos pénzneme a Ngultrum (Dzongkha: དངུལ་ཀྲམ), ami Nu. vagy BTN rövidítésekkel illetnek. Az értéke teljes mértékben megegyezik az indiai rúpia értékével (1 BTN = 1 INR), vagyis 1 BTN ≈ 4,3 HUF.

ngultrum1.jpg

A Ngultrum a hivatalos fizetőeszköz, de indiai rúpiával is minden nehézség nélkül fizethetünk bárhol az országban. A Ngultrum váltópénze a Chhertum (Dzongkha: ཕྱེད་ཏམ), vagyis 100 Chhertum = 1 Ngultrum.

A Ngultrum kifejezés a "Ngul" és "trum" szavak összetételéből alakult ki. A "Ngul" jelentése 'ezüst' a bhutáni nyelven (Dzongkha), a "trum" pedig egy hindi szó, aminek a jelentése 'pénz'.

Tovább

Gasztronómia és kulináris élvezetek

Ha hiszi, ha nem, Bhutánban nincs McDonald’s, KFC, Subway, Starbucks vagy más gyorséttermi vagy kávézólánc. A beutazó turistákat lenyűgözi, hogy az étkezések és éttermek mennyire eltérnek az eddig tapasztaltakhoz képest.

bhutan-gasztronomia.jpg

Ennek ellenére Bhután nagyon változatos és gazdag élményeket kínál azoknak, akik a gasztronómiájára is kíváncsiak. Az ország minden pontján különböző típusú konyhák és éttermek kínálnak változatos fogásokat. A legtöbb étel alapvető, egyszerű, helyi jellegzetességeket képvisel, könnyen elkészíthetőek és helyi alapanyagokból készülnek. Amit a bhutániak különösen szeretnek az ételekben, azok a fűszerek, amelyek merészen jelen vannak minden étkezésnél. A vegetáriánus turistáknak sincs okuk az aggodalomra, mert hús nélkül is rendkívüli ízeket kóstolhatnak meg. Érdekesség, hogy sok a népszerű húsalapú étel, de a bhutáni lakosok jelentős része vegetáriánus.

Tovább

Felejthetetlen esküvők

Bhután rejtett szépségei a Himalája hegyei között egyedülállóak a világon. Varázslatos és misztikus hírnevével, lenyűgöző hegyeivel és a hagyományokat szigorúan követő építészeti elemeivel felejthetetlen esküvői élményt nyújt a pároknak, aki életük legboldogabb pillanatait itt szeretnék hivatalossá tenni.

Ez a kis ország olyan csúcskategóriás turisztikai célponttá nőtte ki magát a világon, amellyel csak kevés ország büszkélkedhet. A gazdag történelmi és kulturális szépségekkel és a határtalan természeti erőforrásokkal rendelkező himalájai paradicsom ismert titokzatosságáról. A világ minden tájáról érkező turisták megismerhetik az érintetlen környezet eszenciáját, felfedezhetik a tekervényes ösvények rejtett célállomásait, és részt vehetnek a sajátos buddhista fesztiválokon.

A nagy számú turisták között megjelentek azok a párok is a világ minden tájáról, akik ebben a csodálatos környezetben mondanák ki a boldogító igent.

Tovább
süti beállítások módosítása